Fiber to the Home of Coax kabel ?

Ik ga voor Fiber to the Home!

glasvezel01

In 1991 ben ik begonnen met een Bulletin Board System met een snelheid van 14.4K. Dit ging nog over de analoge telefoonlijn. De snelheden werden alsmaar sneller en met een ISDN Modem was het mogelijk om 2x64K te behalen.

De kabelaars zaten ook niet stil en internet via Coax werd mogelijk gemaakt. van 1Mb/s naar inmiddels 200Mb/s en waar stopt het ? Ziggo start met een proef om “hogere” snelheden te testen alleen is het nog niet bekend welke snelheid dit is.

Theoretisch kan DOCSIS 3.1 (Protocol waar kabelaars gebruik van maken) een download van 10Gb/s halen en een upload van 1Gb/s. DOCSIS 3.1 bestaat echter al meer dan 2 jaar en pas in de 2e helft van 2015 gaat Liberty Global (Waar Ziggo onder valt) het uitrollen. Krijgt de consument dan gelijk het maximale dat DOCSIS 3.1 aan kan ? Nee. Helaas niet. Dit heeft te maken met de investering die de kabelaar moet gaan doen.

Wat ook een rol gaat spelen is de afstand van het laatste stukje coax van de verdeelpunt naar het huis. Hoe langer de afstand, des te lager de snelheid. Momenteel woon ik in het buitengebied en heb alleen ADSL. Mijn afstand tot de central is 5400 meter. Ondanks dat ik het minimale pakket van 8Mb/s heb, haal ik nooit meer dan 4Mb/s (En dan mag ik mezelf al gelukkig prijzen.) Dit gaat later ook gebeuren met coax in de kerngebieden.

Ziggo zegt dat hun asymmetrische aanpak pluspunten heeft, maar dat is niet zo. asymmetrisch wil zeggen dat men bv 100Mb/s download heeft en dan max 10Mb/s upload (Ratio bij DOCSIS is 10:1) Nu lijkt dat allemaal wel veel, maar tegenwoordig werken we steeds vaker met grotere documenten in de cloud. Quality of Service is iets dat een normaal gezin op zijn thuisnetwerk niet configureert en hierdoor is het mogelijk dat een synchronisatie van bv dropbox de gehele upload bandbreedte gaat gebruiken. Dat is toch niet erg zou je denken, echter als je download of een stream bekijkt, dan worden er ook regelmatig pakketjes geupload om te vertellen dat je de stream goed binnen krijgt. Indien de upload al helemaal vol zit, heb je dus haperingen in je download/streams !

Op de coax heeft de kabelaar het alleenrecht om hun diensten te leveren. Je bent dus afhankelijk van hun service. Overstappen is nog niet mogelijk al wilt het kabinet dit al meer dan een jaar. Indien je FttH thuis hebt liggen, kan je verschillende providers kiezen. Hierdoor is er concurrentie en zit men niet in een houdgreep van de kabelaar.

Uiteraard hebben de kabelaars een goede marketing op gang gezet om mensen er maar ervan te overtuigen dat hun eigen netwerk veel beter is dan FttH. Als dat allemaal rozegeur en maneschijn zou zijn, waarom zijn dan de techneuten die als eerste overstappen naar FttH ? Zij weten welke technische verschillen er zijn en hoeveel voordelen FttH heeft. Ziggo beweert op hun website dan 100Mb/s genoeg voor elk gezin zou zijn. Als we alleen al gaan kijken naar de 4K TV toestellen en devices die er momenteel in elk huishouden zijn of komen, dan is 100Mb/s echt niet voldoende. Een goede 4K stream (Ook youtube, netflix etc) heeft minimaal 40Mb/s nodig. 80Mb/s is aan te bevelen ! Hoeveel personen zitten er tegenwoordig per gezin op een ander device dan de TV tegelijk een stream te bekijken ?

De kabelaars hebben last van de remmende voorsprong. Fiber to the Home is de nieuwe weg om in te slaan.

Ik kies voor Fiber to the Home. Niet alleen doordat er hogere snelheden op korte termijn mogelijk zijn, maar ook doordat het een symmetrische connectie is. Upload bandbreedte lijkt niet belangrijk, maar dat is het wel ! Ook is FttH echt klaar voor de toekomst. De limitaties zullen bij 40Gb/s om de hoek komen, maar zoveel kan mijn pc nog niet aan. 😉

Inwoners van gemeente Hollands Kroon kunnen zich opgeven via http://breedbandhk.nl

Straks heeft het buitengebied de nieuwe voorsprong en lopen de kernen achter de feiten aan.

optical

Leave a Reply